Badania nadwrażliwości pokarmowej IgG zależnej

Czym jest nadwrażliwość pokarmowa IgG zależna?

Długotrwałe choroby, o podłożu trudnym do zdiagnozowania mogą mieć swoją przyczynę w nietolerancji pokarmowej IgG zależnej, inaczej zwanej nadwrażliwością pokarmową typu III. Jest ona niewłaściwą reakcją organizmu na składniki pewnych pokarmów, co samo w sobie może objawiać się na wiele sposobów. Symptomy występowania nietolerancji pokarmowej występują po kliku godzinach lub nawet kilku dniach od spożycia wybranych produktów i mogą trwać tygodniami. Nietolerancja pokarmowa charakteryzuje się zwiększoną ilością przeciwciał typu IgG produkowanych we krwi przeciwko problematycznym pokarmom. Ocenia się, że problem dotyczy nawet 45% populacji w krajach wysokorozwiniętych. Część pacjentów posiadających zdiagnozowaną nietolerancję, po odstawieniu problematycznych pokarmów, zgłasza pozbycie się objawów, które doświadczała praktycznie przez całe dotychczasowe życie.

Diagnostyka nadwrażliwości pokarmowej IgG zależnej

  • Sprawdza reakcję organizmu na od 40 do ponad 220 produktów żywnościowych
  • Wynik ilościowy opracowany w laboratorium
  • Trzystopniowa ocena nasilenia reakcji nadwrażliwości na badane pokarmy

 

Poniższa tabela przedstawia listę produktów ujętych w poszczególnych panelach testów:

Food Print, Food Test oraz Food Detective Professional:

  Składnik pokarmowy  FP 220+ FP 160+ V FP 120+ FT 110 FP 80+ FT 40 FDP 59
Produkty mleczne BIAŁKO JAJA + + + + + + +
ŻÓŁTKO JAJA + + + + + +
MLEKO KROWIE + + + + + + +
MLEKO KOZIE + + + +
MLEKO OWCZE + + +  +
ALFA-LAKTOALBUMINA + +
BETA-LAKTOGLOBULINA + +
MLEKO BAWOLE + +
KAZEINA + +
Ryby i owoce morza DORSZ + + + + + +
PLAMIAK/ŁUPACZ + + + + +
FLĄDRA/PŁASTUGA +  + + + +
KRAB + + + + + +
HOMAR + + + + + +
KREWETKI + + + + + +
OMUŁEK + +  + + +
OSTRYGI + +  +
MAŁŻE (Venus mercenaria) +  +
MORSZCZUK +  +
PSTRĄG + +  + + +
ŁOSOŚ + +  + + +
TUŃCZYK + +  + + +
SOLA + +  +
KAŁAMARNICA/KALMAR + +
OŚMIORNICA + +
ANCHOIS + +
SARDYNKA + +
MĄTWA/SEPIA + +
OKOŃ MORSKI + +
MAŁŻ (Ensis directus) +
PRZEGRZEBKI +  + +
ŚLIMAK MORSKI +
ŚLEDŹ +  +
MAKRELA +  +
WŁÓCZNIK +  +
MORLESZ +
TURBOT + + +
OKOŃ +
KARP +
KAWIOR +
SERCÓWKA JADALNA +
WĄSONOGI +
WĘGORZ +
ŻABNICA +
SZCZUPAK +
DORADA +
GLON ESPAGUETTE +
GLON SPIRULINA +
GLON WAKAME +
Owoce JABŁKO + + + +  + + +
POMARAŃCZA + +  + +  +  + +
CYTRYNA + +  + +  +  + +
TRUSKAWKA  + +  + +  +  + +
GRUSZKA + +  + +  +  +
OLIWKA + +  + +  +  +
WIŚNIA + +  + +
WINOGRONA (ciemne/jasne) + +  + +
LIMONKA + +  + +  +
ANANAS + +  + +  +
BANAN + +  +  +
KIWI + +  +  +  +
BRZOSKWINIA + +  +  +  +
ŚLIWKA + +  +  +
FIGI  + +  +
ARBUZ + +  + +
MELON + +  + +  + +
MANDARYNKA + +  +
MORELA + +  +  +  +
JEŻYNA + +  +  + +
MALINA + +  +  + +
GREJPFRUT + +  +  + +
CZARNA POŻECZKA + +  +  + +
CZERWONA POŻECZKA + + +
ŻURAWINA + +  +
AWOKADO + +  +
NEKTARYNKA + +  +
JAGODA + +
GRUSZLA + +
LICZI CHIŃSKIE + +
MANGO + +
MORWA + +
PAPAJA + +
GRANAT + +
RODZYNKI + +
RABARBAR + +
DAKTYLE + +
Produkty zbożowe KUKURYDZA + + + + + + +
OWIES + + + +  +  + +
RYŻ + + + +  +  + +
ŻYTO + + + +  +  + +
PSZENICA + + + +  +  + +
JĘCZMIEŃ + + + +  +
PSZENICA DURUM/TWARDA + + + +  + +
GLIADYNA/GLUTEN + + + +  +  + +
GRYKA ZWYCZAJNA + + + +
OTRĘBY PSZENNE + + +  +
PROSO/KASZA JAGLANA + + +
PSZENICA ORKISZ + +
MĄKA KUKURYDZIANA + +
KUSKUS + +
AMARANTUS + +
TAPIOKA + +
SŁÓD JĘCZMIENNY + +
Zioła i przyprawy CZOSNEK + + + + + +
GORCZYCA + + + + +
ZIARNA PIEPRZU (czarne/białe) + + + + +
PAPRYCZKA CHILLI (czerowna) + + + +
NAĆ PIETRUSZKI + + + +
BAZYLIA + + + + +
IMBIR + + + + +
CYNAMON + + +
GOŹDZIKI + + +
KOLENDRA + + +
KMINEK + + + +
KOPEREK + + + +
CHMIEL + + + +
MIĘTA + + + +
GAŁKA MUSZKATOŁOWA + + +
SZAŁWIA + + +
TYMIANEK + + +
WANILIA + + +
MIŁORZĄB JAPOŃSKI + +
ANYŻ + +
LIŚĆ LAUROWY + +
RUMIANEK + +
PIEPRZ KAJEŃSKI + +
CURRY* + +
LUKRECJA + +
MAJERANEK + +
POKRZYWA + +
MIĘTA PIEPRZOWA + +
ROZMARYN + +
SZAFRAN + +
ESTRAGON + +
ŻEŃSZEŃ + +
Drób i mięso KURCZAK + + + + + +
INDYK + + +  +  +
WIEPRZOWINA + + +  +  + +
WOŁOWINA + + +  +  + +
JAGNIĘCINA + +  +  + +
MIĘSO KRÓLIKA +  +
KACZKA + +
CIELĘCINA + +
SARNINA + +  +
KONINA +
MIĘSO STRUSIE +
MIĘSO Z WOŁA +
MIĘSO Z KUROPATWY +
MIĘSO PRZEPIÓRCZE +
MIĘSO KOZIE +
MIĘSO Z DZIKA +
Orzechy i nasiona MIGDAŁY + + + + + + +
ORZECHY NERKOWCA + + + +  + +
ORZECHY LASKOWE + + + + +  +
ORZECHY ZIEMNE + + + + +  + +
ORZECHY WŁOSKIE + + + + + +
PISTACJE + + + +
NASIONA SŁONECZNIKA + + + +
SEZAM + + + +
ORZESZKI PINI + + +
ORZECHY BRAZYLIJSKIE + + + + +
KOKOS + + +
CIBORA JADALNA + +
ORZECHY MAKADAMII + +
LEN ZWYCZAJNY + +
RZEPAK + + +
Warzywa FASOLA CZERWONA + + + + + +
FASOLA SZPARAGOWA + +  + +
GROSZEK ZIELONY + +  + +  +  + +
FASOLA BIAŁA + +  + +  +  + +
SOCZEWICA + +  + +  + +
BROKUŁY + +  + +  +  + +
KAPUSTA BIAŁA + +  + +  +  + +
KALAFIOR + +  + +  +  +
SOJA + +  + +  +  +
ZIEMNIAKI + +  + +  + +
MARCHEW + +  + +  + +
OGÓREK + +  + +  + +
PAPRYKA (żółta, czerwona, zielona) + +  + +  + +
POMIDOR + +  + +  + +
BAKŁAŻAN + +  + +  +
SAŁATA + +  + +
CEBULA + +  + +
KABACZEK ZIELONY + + +
KOPER WŁOSKI + + +
DYNIA + + +
CYKORIA + +  + +
SZPINAK + +  + +
KAPARY + + +
KARCZOCH + + +
CIECIORKA + + +
SELER + +  +  + +
POR + +  +  + +
BRUKSELKA + +  +
BURAK + +  +
SZALOTKA + +
SZPARAGI + +  +
KOMOSA RYŻOWA + +
KAPUSTA CZERWONA + +
BÓB + +
BOĆWINA + +
RUKOLA + +
SŁODKI ZIEMNIAK + +
RZEPA + +
RZODKIEWKA + +
RUKIEW WODNA + +
MANIOK JADALNY + +
inne DROŻDŻE PIEKARSKIE + + + + + + +
DROŻDŻE PIWOWARSKIE + + + + + + +
GRZYBY + + + + + +
KAKAO + + + + + +
HERBATA CZARNA + + + + + +
KAWA + + + +
KASZTAN JADALNY + + +
MIÓD + + +
NASIONA KOLA + + +
AGAR AGAR + +
ALOES ZWYCZAJNY + +
CUKIER TRZCINOWY + +
HERBATA ZIELONA + + +
KAROB + + +
TRANSGLUTAMINAZA + +

*Mieszanka przypraw: kolendra, kurkuma, cynamon, papryka (mielona), czosnek, cebula, kminek, imbir, gorczyca, pieprz, kardamon, goździki, chili, gałka muszkatołowa

 

Godziny ustalane indywidualnie

Rejestracja telefoniczna

Umów się na wizytę!